120 gm gula pasir
3 biji telur (diambil kuning sahaja)
60 gm serbuk badam
850 ml air
500 ml susu segar
50 gm tepung jagung
3 s/besar serbuk agar - agar
350 gm aiskrim perasa vanila
2 s/kecil pati strawberi
sedikit pewarna merah
buah strawberi (untuk hiasan)
daun pudina (untuk hiasan)
Cara Menyediakannya
- Pukul gula dan kuning telur sebentar, campurkan tepung jagung dan badam serta sedikit susu, kacau rata.
- Tuangkan air, baki susu segar dan serbuk agar - agar ke dalamperiuk.
- Masukkan campuran tepung jagung, kacau di atas api perlahansehingga pekat, apabila ia mendidih, angkatkan.
- Masukkan aiskrim dan kacau segera, bahagikan dua.
- Tuangkan satu bahagian ke dalam acuan yang sudah dibasahkan.
- Campurkan pati strawberi dan pewarna merah ke dalam bahagianyang satu lagi,tuangkan ke atas puding.
- Biarkan ia keras sebelum disimpan di dalam peti sejuk dan dihidangkan.
No comments:
Post a Comment