Bahan-bahan :
12 buah kulit popia yg berukuran 250 mm x 250 mm
2 cawan daging atau isi ayam, dicincang
4 ulas bawang merah, dikisar
1 cm halia, dikisar
2 ulas bawang putih, dikisar
1 labu bawang bombay, dipotong dadu
500 g kentang, dipotong dadu
1 sdm rempah kari daging
1 sdm rempah kurma
garam dan gula secukupnya
6 biji telur (jika suka telur banyak boleh tambah dua lagi)
minyak untuk menggoreng
Cara membuat isi:
- Terlebih dahulu rebuskan kentang yg telah dipotong didalam air mendidih sehingga masak/empuk. Kemudian toskan kentang tersebut.
- Rempah kari dan rempah kurma dicampurkan dengan sedikit air panas. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, tumiskan bahan yg di kisar sehingga wangi dan agak garing.
- Kemudian masukkan campuran rempah tadi. Tumis lagi sehingga pecah minyak, masukkan daging/ayam, goreng sehingga daging/ayam masak.
- Masukkan bawang bombay serta kentang, aduk sebentar sehingga kentang empuk dan intinya menjadi agak kering.
- Angkat dan sejukkan.
Cara membuat murtabak:
- Telur dikocok sebentar kemudian dicampurkan dgn inti, aduk hingga rata.
- Buka sekeping kulit popia kemudian letakkan secukupnya campuran inti + telur ditengah-tengah kulit popia , ratakan inti tersebut.
- Kemudian lipatlah kulit popia itu bermula dari ujung dibawa ke tengah sehingga menjadi 4 segi. Masak dlm pan ceper yg mengandung sedikit minyak dgn api yg sederhana sehingga berwarna coklat.
- Ulang proses diatas sehingga habis.
Nota: Kentang direbus terlebih dahulu supaya intinya cepat siap/masak. Kalau tak mau gunakan kentang bisa digantikan daging/ayam..
No comments:
Post a Comment