9/12/2007

MURTABAK PERANTAU

Sajian 12 buah murtabak

Bahan-bahan :
12 buah kulit popia yg berukuran 250 mm x 250 mm
2 cawan daging atau isi ayam, dicincang
4 ulas bawang merah, dikisar
1 cm halia, dikisar
2 ulas bawang putih, dikisar
1 labu bawang bombay, dipotong dadu
500 g kentang, dipotong dadu
1 sdm rempah kari daging
1 sdm rempah kurma
garam dan gula secukupnya
6 biji telur (jika suka telur banyak boleh tambah dua lagi)
minyak untuk menggoreng

Cara membuat isi:
  1. Terlebih dahulu rebuskan kentang yg telah dipotong didalam air mendidih sehingga masak/empuk. Kemudian toskan kentang tersebut.
  2. Rempah kari dan rempah kurma dicampurkan dengan sedikit air panas. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, tumiskan bahan yg di kisar sehingga wangi dan agak garing.
  3. Kemudian masukkan campuran rempah tadi. Tumis lagi sehingga pecah minyak, masukkan daging/ayam, goreng sehingga daging/ayam masak.
  4. Masukkan bawang bombay serta kentang, aduk sebentar sehingga kentang empuk dan intinya menjadi agak kering.
  5. Angkat dan sejukkan.

Cara membuat murtabak:

  1. Telur dikocok sebentar kemudian dicampurkan dgn inti, aduk hingga rata.
  2. Buka sekeping kulit popia kemudian letakkan secukupnya campuran inti + telur ditengah-tengah kulit popia , ratakan inti tersebut.
  3. Kemudian lipatlah kulit popia itu bermula dari ujung dibawa ke tengah sehingga menjadi 4 segi. Masak dlm pan ceper yg mengandung sedikit minyak dgn api yg sederhana sehingga berwarna coklat.
  4. Ulang proses diatas sehingga habis.

Nota: Kentang direbus terlebih dahulu supaya intinya cepat siap/masak. Kalau tak mau gunakan kentang bisa digantikan daging/ayam..

No comments:

Photobucket
Add to Technorati Favorites