Bahan-bahan
500 gm ayam
1 batang wortel [potong kecil]
1 sdm kecap pekat
2 sdm sos tiram
1 sdm tepung jagung/ Maezena [ campur 1/2 cawan air ]
2 sdm lada hitam [tumbuk]
3 sdm minyak untuk menumis
garam secukupnya
Bahan tumis [mayangkan/hiriskan]
5 ulas bawang merah/kecil
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 labu bawang besar bahan hiasan
2 tangkai daun seledri
2 tangkai daun bawang [potong 1 inci]
1 biji tomato [belah 6]
2 biji cili merah
Cara membuat
1. Ayam dibuangkan kulit, potong kecil dan bersihkan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi dan layu.
3. Masukkan ayam dan carrot dan gorengkan sehingga masak.
4. Masukkan bancuhan air tepung jagung, kicap pekat dan sos tiram.
5. Masakkan sehingga pekat dan amsukkan bahan hiasan.
6. Angkat dan hidangkan dengan nasi atau roti
No comments:
Post a Comment