9/07/2007

BLACK PEPPER CHICKEN

Bahan-bahan
500 gm ayam
1 batang wortel [potong kecil]
1 sdm kecap pekat
2 sdm sos tiram
1 sdm tepung jagung/ Maezena [ campur 1/2 cawan air ]
2 sdm lada hitam [tumbuk]
3 sdm minyak untuk menumis
garam secukupnya

Bahan tumis [mayangkan/hiriskan]
5 ulas bawang merah/kecil
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 labu bawang besar bahan hiasan
2 tangkai daun seledri
2 tangkai daun bawang [potong 1 inci]
1 biji tomato [belah 6]
2 biji cili merah

Cara membuat
1. Ayam dibuangkan kulit, potong kecil dan bersihkan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi dan layu.
3. Masukkan ayam dan carrot dan gorengkan sehingga masak.
4. Masukkan bancuhan air tepung jagung, kicap pekat dan sos tiram.
5. Masakkan sehingga pekat dan amsukkan bahan hiasan.
6. Angkat dan hidangkan dengan nasi atau roti

No comments:

Photobucket
Add to Technorati Favorites