12/07/2006

APAM DUMBO

Bahan-bahannya:
150 gram tapai ubi yang masak, dibuang
gram gula melaka, dihiris halus-halus (untuk warna coklat) atau
100 gram gula pasir (untuk warna putih)
150 ml air kelapa
125 ml air
250 gram tepung beras
100 ml santan dari 1/2 biji kelapa parut

Cara-caranya
1. Ramas-ramas tapai ubi kayu dan gula sehingga hancur. Masukkan air kelapa dan air sambil dikacau sehingga sebati. Tapis airnya.
2. Tuang air tapai ke dalam mangkuk berisi tepung beras sedikit demi sedikit sambil dikacau sehingga air tapai habis. Kacau terus selama kira-kira 10 minit sambil dipukul-pukul sehingga adunan lembut.
3. Simpan adunan di tempat yang panas selama kira-kira 12 jam atau semalaman sehingga adunan naik dan bergelembung. Tambah santan dan kacau sehingga sebati.
4. Panaskan acuan yang bersapu sedikit minyak masak. Masukkan adunan dan kukus selama 45 minit sehingga masak.
5. Angkat kuih dan sejukkan. Keluarkan dari acuan dan potong mengikut suka. Hidang dengan kelapa parut atau kinca.

Untuk kelapa parut
Gaul rata-rata 1/4 biji kelapa parut muda yang diparut memanjang dengan 1/4 sudu teh garam.
Kukus selama 10 minit.

Untuk kuah serawa
Didihkan 100 gram gula melaka, 2 helai daun pandan dan 1/4 sudu teh garam sehingga gula larut dan kinca pekat.

No comments:

Photobucket
Add to Technorati Favorites