Bahan :
1 ekor ayam dipotong ukuran sedang dan dibersihkan
Bahan yang dihaluskan :
5 buah bawang merah
3 siung bawang putih
2cm jahe
Bahan tumis :
Bunga lawang, cengkeh, kayu manis, kapulaga
2 biji bawang merah diiris
5 sdm minyak sapi/ ghee
3 sdm minyak goreng
4 biji tomat diblender
4 sdm saus tomat/ tomato puree
1 gelas susu cair
Cabe hijau
daun ketumbar/daun bawang
garam, gula secukup rasa
4-5 sdm rempah briyani
Cara:
1. Panaskan minyak sapi bersama minyak goreng. Tumiskan bahan tumis bersama bawang merah yang sudah diiris.
2. Masukkan bahan halus dan tumis sebentar.
3. Apabila telah harum, masukkan rempah briyani.
4. Apabila rempah telah garing, masukkan tomat yang diblender/ tomato puree, Cabe hijau, garam, gula dan susu. Apabila telah naik minyak, masukkan ayam.
5. Masak diatas api kecil sehingga naik minyak lagi.
6. Bila sudah masak masukkan daun ketumbar/daun bawang tadi bersama kismis. 7. Apabila telah betul2 masak, ambil sedikit kuahnya utk memasak nasi briyani.
No comments:
Post a Comment